2005 Een heuse Ramones-musical & ontmoeting met een legende

Een heuse musical rond The Ramones, moeder aller punkbands, kan dat wel goed gaan? We gaan op onderzoek uit, met als doel een reportage in UP Magazine. Na het zien van 'Gabba Gabba Hey' in de Berlijnse Columbia Club, luidt het antwoord: ja!
Gabba Gabba Hey blijkt een feest der herkenning. Zeventig minuten dikke pret, even lang als vroeger een Ramones-concert. Alleen de ‘slechts’ achttien songs, tegen de gebruikelijke dertig-plus, stroken niet met die realiteit, maar er moet natuurlijk nog enige ruimte overblijven voor dialoog - het is tenslotte een músical. Deze Duitse versie – de songs zijn overigens gewoon in het Engels – is een bewerking, want Gabba Gabba Hey (naar de yell uit het Ramones-nummer Pinhead) komt uit de koker van Michael Herrmann. Die woont in Australië waar de musical 17 augustus 2004 in première gaat. Herrmann benut de wereld van The Ramones (1974-1996) als decor voor een lovestory à la Romeo en Julia, in een setting die door de makers wordt geafficheerd als ‘Grease on speed’. Een rake typering, want het vehikel heeft heel veel vaart, kent razendsnelle decorwisselingen en geeft geen tijd om je te vervelen. Bovendien is het een musical waarin het publiek luidkeels mag meebrullen en meepogoën.
Tijdens de Berlijnse reeks, première 10 mei 2005, is in het Pinksterweekeinde een speciale gastrol weggelegd voor Jayne County. Deze struise New Yorkse zangeres-dj stamt uit dezelfde scene als de Ramones, Blondie, Talking Heads en al die andere rockgoden die halverwege de seventies furore maakten. Jayne – songs als ‘I Wanna Be Your Girlfriend’ en ‘If you Don’t Want To Fuck Me, Baby, Better Fuck off!’ - liep in Berlijn net Thomas Erdelyi (=Tommy Ramone) mis, de oerdrummer en enige nog overlevende van de 'Fast Four’. Hij heeft als musical director zijn stempel gedrukt op dit project en na Australië ook de cast in Duitsland op weg geholpen. Inclusief de uitstekende band Forgotten Idols die als ‘orkest’ dient en die aan het slot met de Motörhead-kraker R.A.M.O.N.E.S. nog even laat horen dat het nog véél harder en véél sneller kan.
Gezien: Gabba Gabba Hey op zaterdag 14 mei 2005 in Columbia Club, Berlijn en 19 oktober 2005 in Zeche Carl, Essen